logo

Aka Moon – CONSTELLATIONS BOX

Aka Moon – Constellations Box

Outhere

Van een perfecte timing gesproken. Komen wij met een themanummer rond cross-over en net in die periode verschijnt een twintigdelige box van de meest veelzijdige groep uit onze contreien.
Het verhaal van Aka Moon begon 25 jaar geleden in Brussel. Vandaar ging het naar Centraal-Afrika, verder naar Indië en terug naar Europa. Een reis ook door de tijd, van Bach tot de DJ-cultuur. Nu allemaal netjes bij elkaar gebracht. Niet met de originele hoezen, wel telkens met vermelding van alle opname-info en de namen van de meewerkende muzikanten. En dat zijn er heel wat. Onder hen Marc Ducret, Philip Catherine, Bo Van der Werf, Kris Defoort, David Gilmore, Benoît Delbecq, Magic Malik, Nelson Veras en de Indische grootmeester Umayalpuram K. Sivaramam.
In een uitgebreid essay geeft saxofonist en hoofdcomponist Fabrizio Cassol meer uitleg over de verschillende etappes en hoe je bepaalde cd’s als een geheel kan beschouwen. Dat laatste was vooral een praktische zaak want sommige opnamen overlapten elkaar. Het was anders niet mogelijk geweest om 20 cd’s in 25 jaar uit te brengen, dixit Cassol. En dan zijn er nog 2 die niet in de box zitten (een live-opname van De Kaai waarvan de klank te slecht was en de soundtrack van een dvd).
De polyritmiek van Aka Moon, gebaseerd op de stuwende impulsen van bassist Michel Hatzigeorgiou en drummer Stéphane Galland met saxofonist en componist Fabrizio Cassol als onverschrokken gids, groeide door de jaren heen tot hun ontegensprekelijk handelskenmerk. Gekoppeld natuurlijk aan een ongelooflijke virtuositeit en flexibiliteit. Bij (her)beluistering van de 20 cd’s kan je er niet omheen dat deze stuk voor stuk nog zeer actueel klinken. Heel wat van de huidige ‘vernieuwende’ hypes vallen zowaar in het niets bij deze box. Enkele luistertips: de volledige debuut-cd waar Afrika en westerse fusion in elkaar overvloeien en waar meteen al die typische Aka Moon-sound opduikt, Rebirth en de live power uit het begin die tot vandaag onverminderd gehanteerd blijft, de eerste Indische connecties op Akasha Vol.1, de gitaren van Marc Ducret en Pierre Van Dormael op Ganesh, een David Linx (!) zoals hij nadien bijna nooit meer te horen was (Elohim), de complexiteit van avant-garde en hedendaags klassiek inclusief kerkorgel gespeeld door Bernard Foccroulle (Invisible Sun), de directe link tussen Indië en Balkan (Invisible Moon), zonder de expliciete band met het verre verleden te vergeten onder de titel The Scarlatti Book met een Fabian Fiorini in topvorm. En dan het buitenmaats idee van Aka Moon met een bigband van DJ’s (DJ Grazzhoppa’s DJ Bigband). Alleen al de onuitgegeven cd die erbij zit (n° 20 – Light Ship Trio, 1998) loont trouwens de moeite.
Aka Moon als trendsetter maar vooral als unieke entiteit, wars van elk etiket, behalve dat van wereldklasse over heel de lijn. Samen met M-Base van Steve Coleman en John Zorn vormt Aka Moon het baanbrekend triumviraat uit de actuele scene. Een onmisbare box in elke collectie.

Georges Tonla Briquet

Fabrizio Cassol (as), Michel Hatzigeorgiou (b), Stéphane Galland (d) + guests (zie boekje)

Datum: december 12, 2017
Abonneer