logo

Aka Moon – The Scarlatti Book

Outhere – 55.26

****

Eerder dit jaar overleed Gunther Schuller, de man die samen met John Lewis (Modern Jazz Quartet) de Modern Jazz Society (later Jazz and Classical Music Society) oprichtte. Hij was de promotor achter de term ‘third stream’, de versmelting tussen klassiek en jazz. Zijn ideeëngoed is terug te vinden in verschillende boeken die hij over het onderwerp schreef.
Saxofonist Fabrizio Cassol treed al jaren in zijn voetsporen, zij het op een heel eigenwijze manier. Getuige hiervan zijn cd’s als VSPRS en pitié! waarop respectievelijk werk van Monteverdi en Bach vertaald wordt naar de wereld van Aka Moon. Voor The Scarlatti Book ging hij, op vraag van het Italian Cultural Institute of Madrid, grasduinen in de (harp)sonates van de Italiaanse componist.
Na al die jaren weet Cassol perfect hoe hij totale extremen naadloos tot één geheel kan laten samenvloeien. Het openingsnummer zet meteen de toon. Zijn licht golvende altsaxofoonklanken surfen op een Scarlatti-structuur terwijl zijn medemuzikanten voor een wisselend trompe-l’oeil decor zorgen zodat je niet meer weet of je in de klassieke wereld zit of in de jazz. Heel de cd staat synoniem voor een meesterlijke kunst van temperen. De typische Aka Moon-impulsen blijven grotendeels onderhuids en komen slechts in een aantal uitzonderlijke momenten extremer aan de oppervlakte zoals in ‘Aka 141’, ‘Aka 1’ en ‘Aka 175’. Het is vooral een muzikale scrabble met als spelcomponenten de ritmen en harmonieën van twee ogenschijnlijk totaal verschillende universums.
Alhoewel Cassol alle composities leverde en de basis klassiek is, klinkt dit toch als Aka Moon, zij het als een van de vele zijden van deze polyvalente groep.

Fabrizio Cassol (as), Michel Hatzigeorgiou (b), Stéphane Galland (d), Fabian Fiorini (p)

 

Aka Moon & Fabian Fiorini The Scarlatti Book, 26.11, 20.15, Handelsbeurs (Gent)

http://www.handelsbeurs.be/nl/agenda/detail/aka-moon-ft-fabien-fiorini-the-scarlatti-book

Datum: november 23, 2015
Abonneer