logo

BMC Special/Made in Hongarije

BMC is zowat het W.E.R.F.-label van Hongarije. Een greep uit de recente releases.

trio kontrasztTrio Kontraszt grossiert op het titelloze debuut in vrije improvisatie en experiment. De cd is heel fragmentarisch opgebouwd en boordevol contrasten, een beetje vergelijkbaar met You’re Dead! van Flying Lotus. Met dat verschil dat hier alles akoestisch ingespeeld wordt en er een aantal minimalis- tische passages ingelast worden. Zelf refereren ze graag naar Bar- toks Contrasts maar Ornette Co- leman behoort ontegensprekelijk tot de dankbare inspiratiebronnen van het trio.

 

Michael schiefel2Nog extremer en vooral meer uit- gepuurd zijn de ijle sfeerscheppin- gen van Michael Schiefel (voc, elec) samen met Jörg Brinkmann (clo, elec) en Miklós Lukács op ‘Platypus Trio’. Een aaneenscha- keling van parlando-verhalen, poë- tische performances en avant-gar- de bruitages. Ergens tussen Laurie Anderson en Into The Shadow van Slowly Rolling Camera’ (Edition). Ook voor fans van vocalisten An- tony Hegarty en Gregory Frateur.

 

tothCimbalonspeler Lukács vinden we eveneens terug op ‘Szemed Kinc- se/The Present’ van het Viktor Tóth Arura Trio. Hier belanden we echter in een heel andere we- reld waar kleur en sfeer hoofdza- kelijk bepaald worden door zwoele saxgeluiden die op melodische wijze aangevuld worden met klan- ken van contrabas en het Hongaar- se snareninstrument.

 

 

mihaly2‘Hungarian Jazz  Rhapsody’ van het Mihaly Borbely Quartet is een  eerbetoon aan  het  eigen nationale muzikale erfgoed met bewerkingen van zowel Hongaar- se popsongs als jazzcomposities van landgenoten. Heel verrassen- de kijk aan de hand van stijlele- menten ontleend aan zowel puur Afrikaanse tradities als meer voor de hand liggende jazzstijlen en na- tuurlijk ook her en der een knipoog naar folk en klassiek.

 

 

modern art orchestraWie van bigband houdt, raden we ‘Circular’ aan van Modern Art Orchestra. Een driedelige suite van een half uur gecomponeerd door Kristof Bacso aangevuld met nog drie gestroomlijnde composi- ties. Harmonisch, ritmisch en or- kestraal tot in de puntjes verzorgd. Als een warme golfstroom. Vooral voor wie de meest klassieke kant van het BJO apprecieert.

 

 

Bela_Szakcsi_Lakatos__Tim_Ries__Robert_Hurst__Rudy_Royston__Climate_ChangeBéla Szakcsi Lakatos (p), Tim Ries (s), Robert Hurst (cb) en Rudy Royston (d) pendelen op ‘Climate Change’ tussen postbop en hedendaags. Live opgenomen met nummers  tussen  acht  en  zestien minuten. Zeker spannend genoeg maar echte verrassingen blijven uit.

 

 

 

grenscoHet Grencso Open Collective heeft met ‘Flat/Sikvidek’ dan dui- delijk een stapje voor. Een tornado van complexe structuren gedreven door ontwrichtende adrenalines- hots. Met onderweg stevige con- trastmomenten zoals een ballad met fluit.

 

 

 

gueorgui quintetAbsolute topper uit de reeks is ‘The Budapest Concert’ van Gueorgui Kornazov “Horizons” Quintet met Emile Parisien (s) en Manu Codjia (g). Moderne  jazz op  het  scherp  van  de  snee.  De vijf muzikanten gaan regelmatig helemaal uit de bocht als jonge snaken die zich voor het eerst wil- len bewijzen maar komen ook heel getemperd uit de hoek. Met op- merkelijke solopassages van elke muzikant. Als deze groep toert, een advies voor organisators: met- een boeken!

 

Nog meer Hongaarse jazz live tijdens de finale van de B-Jazz In- ternational Contest 2015 in Leuven met het Hongaars/Italiaanse Attila Gyárfás Trio.

 

Georges Tonla Briquet

 

 

Datum: mei 18, 2015
Abonneer