logo

Chris Potter – Underground Orchestra – Imaginary Cities

ECM Records/NewArtsInt – 72:12

*****

 

Na The Sirens is dit de tweede release op ECM van de inmiddels alom geprezen saxofonist Chris Potter (45). Zijn parcours als leader liep vanaf een de- buutalbum voor Criss Cross over verschillende labels om dan te landen bij ECM. Potter was vanaf de jaren 90 vooral een  opmerkelijk  sideman  en nam op met heel wat jazzgroten zoals Paul Motian, Dave Holland, Kenny Wheeler, Steve Swallow en natuurlijk Pat Metheny Unity Band.

In 2006 vormde hij Underground met Adam Rogers, Craig Taborn en Nate Smith, waarmee hij ook in 2007 en 2009 opnam. Met Imaginary Cities krijgt zijn Underground kwartet gezelschap van een strijkersensemble en gasten. Het vierdelige titelstuk vormt een soort suite waarin Potter alle registers opentrekt in fusie met de strijkers. Potter soleert in de beste ‘schaduw’ van Michael Brecker en dan bedoelen we dat hij ook die prachtige flow van indringende klank weet te ontwikkelen. Chris Potter gaat er hele- maal voor in Firefly en in het slotnummer Sky dat alleen al op zich een topquotering verdient. Met het uitnodigen van vibrafonist St- eve Nelson brengt Potter de stuwende kracht die hen bij Dave Holland kenmerkte in herinnering. Een opmerkelijke rol speelt Craig Taborn, uitsluitend op akoestische piano. Het jaar begint alvast goed met deze Imaginary Cities als favoriete topalbum.

 

Bernard Lefèvre

Chris Potter (ts, ss, bkl), Adam Rogers (g), Craig Taborn (p), Steve Nelson (vib, marimba), Fima Ephron (bg), Scott Colley (cb), Nate Smith (d), en strijkers: Mark Feldman, Joyce Ham- mann, Lois Martin, David Eggar

Datum: mei 18, 2015
Abonneer