logo

Fred Hersch – Solo

Palmetto – 60:39

*****

Dit is het tiende solo-album van Fred Hersch die op 21 oktober 60 jaar wordt en dan een week lang in de Village Vanguard feestelijk speelt met zijn trio (met bassist John Hébert en drummer Eric McPherson – zie Floating). Op 29 oktober geeft hij nog een solorecital in Jordan Hall. Hersch opent Solo met een Jobim medley en wie zich het duoconcert met Stefano Bollani op Jazz Leuven 2013 herinnert, zal nog meer bezield luisteren naar deze Solo cd. Met Caravan, In Walked Bud en The Song Is You zet Hersch met geniale trekjes standards naar zijn hand, alsof hij die zo vertrouwde songs heruitvindt. Met een knipoog naar Schumann schudt hij Pastorale uit de mouwen en ballerina Suzanne Farrell (nu 70 en ook van Cincinnati) inspireerde hem in Whirl (van het gelijknamige album met zijn trio). Met Joni Mitchells Both Sides Now eindigt Hersch met een toucher dat recht naar het hart grijpt.

Van de 10 soloalbums waren er 4 live en van die tien waren er drie, deze Solo inbegrepen, niet bedoeld om uitgebracht te worden. Hersch voelde zich met Solo ‘in the zone’, mede door de piano en de akoestiek in het kleine kerkgebouw waar de live-opname plaatsvond.

Dit is Fred Hersch in topvorm, zeker als je bedenkt dat hij in 2008 in coma lag en met Whirl in 2010 gelukkig als herboren terugkeerde. Solo is de (voorlopige) kroon op zijn oeuvre en telt gezien zijn gesteldheid als een meesterlijk statement nu hij zestig wordt. Happy Birthday and Good Health, Mr. Hersch!

Bernard Lefèvre

Fred Hersch (p)

Datum: oktober 27, 2015
Tags: ,
Abonneer