logo

Gentrifuge – Gentrifuge

El Negocito Records – 37:58

****

 

Het eerste nummer op deze prima cd doet meteen aan het Ragini Trio denken, maar dat ligt aan de sax van Nathan Daems, die op deze cd op twee nummers als gast mee- speelt. Op de Brug en Sauce Anda- louse krijgen meteen die exotische, oosterse sfeer die het Ragini Trio zo kenmerkt. Maar dit is natuurlijk de cd van Gentrifuge, een jong Gents trio dat al sinds 2012 bezig is. Dat gitarist Johan De Pue, drummer An- toon Kindekens en bassist Mattias Geernaert al goed op elkaar zijn in- gespeeld, laten ze op dit uitsteken- de debuut uitgebreid merken.

Gitarist De Pue is naar eigen zeg- gen beïnvloed door Bill Frisell, Ja- kob Bro en Dans Dans. Maar Out of the Box, een lang uitgesponnen nummer in twee delen, doet mis- schien nog het meest aan Marc Ri- bot denken. In Intro-Outro speelt De Pue even bedaard mysterieus als Jakob Bro, geen kleine verdienste. In Synesthesia, dat begint en ein- digt met wat speelse, ouderwets aandoende elektronica, maakt De Pue  gretig  gebruik  van  een  wah wah pedaal en speelt drummer An- toon Kindekens een hoofdrol. Pas in slotnummer Is it More Green, met een mooie basintro, horen we pas echt dat De Pue inderdaad een gro- te Bill Frisell-fan moet zijn.

Deze frisse debuutcd bewijst dat de Gentse jazzscene veel te bieden heeft. Gentrifuge maakte een korte, maar veelzeggende cd die geen seconde verveelt.

 

Peter De Backer

Johan De Pue (g), Antoon Kindekens (dr), Mattias Geernaert (b), Nathan Daems (sax op twee nummers)

Datum: mei 18, 2015
Abonneer