logo

Karl Van Deun/Ruben Machtelinckx – Shapes

karl-van-deun-ruben-machtelinckx-shapes

Karl Van Deun/Ruben Machtelinckx

Shapes

El Negocito Records – 45:20

****

In deze tweede release Shapesvormt de track Don’t Ask Me, Ask Meeen knipoog naar hun eerste duoplaat Ask Me, Don’t Ask Me (El Negocito 2014). Ruben Machtelinckx mag dan al schitteren in zijn eigen projecten, zie o.a. het prachtige jongste concert op Brosella, hij voelt zich helemaal thuiskomen bij zijn vroegere leraar, Karl Van Deun, die voor Shapes de meeste composities levert.

Het album opent heel klassiek met The Guitar, dompelt ons verder in die ingetogen sfeer met Slaaplied Voor Grote Mensen en roept helemaal de melancholische geest op in het wondermooie Medieval. Het is bekend dat Karl Van Deun erg gevoelig is aan scherp geluid (hyperacusis) en dus heel bewust omgaat met het componeren van lyrische, zachte klanken. Het album baadt dan ook in een zeer melodieus en heel aangenaam klankspectrum.

Toch doet dit niets af aan de intensiteit en spanning. Integendeel, Van Deun is een knap componist en schrijft songs die je direct raken. Zo bedrieglijk simpel als ze lijken, zo geraffineerd verweven zijn ze, een mooi gebalanceerde eigenzinnige mix van folk, klassiek en jazz. Ruben Machtelinckx tekent voor Beek, Wyble en Done Gone en speelt solo op Meenseguts. Karl Van Deun gaat helemaal solo op Mister Sandman’s Rag, een aanstekelijk wiegeliedje. In Rap For Michael Gregory Jackson uit Van Deun zijn bewondering voor de Amerikaanse gitarist. Een album waar je stil teruggetrokken in het lommer van een eeuwenoude boom van moet genieten.

Bernard Lefèvre

Karl Van Deun (klassieke en akoestische g), Ruben Machtelinckx (klassieke, akoestische g, banjo)

Datum: september 20, 2016
Abonneer