logo

Made in Finland

 

AR QUARTETHet AR Quartet werd in 2013 bekroond met de Rising Star prijs van We Jazz terwijl pianist Artturi Rönkä tijdens Pori Jazz Festival datzelfde jaar aan de haal ging met de titel ‘Artist Of The Year’. In 2012 werd de groep tweede in het concours van Jazz Hoeilaart. Een kwartet met po- tentieel dus. Dat komt ook tot uiting op het titelloze debuut verschenen bij Fredriksson Music. Negen compo- sities van Rönkä, stuk voor stuk mooi gedoseerd en evenwichtig opge- bouwd. Hedendaagse jazz met heel wat tempowissels, toonschakerin- gen en een vleugje klassiek. Hoogte- punt is de afsluiter met een repetitief pianothema terwijl er ondertussen parallelle werelden opgebouwd wor- den door de medemuzikanten. Alexi Tuomarila maakt school.

 

NYConnection_Party-of-Four_Cover-1024x912+(Larger)‘Party Of Four’ (Jaskaa) van NY- Connection is het resultaat van een samenwerking tussen vier mu- zikanten met verschillende achter- gronden die reiken van Finland tot Amerika via Israël: Roy Assaf (p), Jaska Lukkarinen (d), Joel Frahm (ts) en Peter Slavov (b). Gedreven jazz, afwisselend hoekig en melodieus met vooral de dialogen tussen saxo- fonist en pianist die de spanning erin houden. De titeltrack lijkt zo uit het repertoire van Jef Neve gelicht. Een andere hint waar dit kwartet naar toe gaat is de cover van Bobby Timmons song ‘Dat Dere’.

 

auraflow

 

‘You’ll Hear From Me’ (Fredriksson Music) van Aura Flow is vintage laidback souljazz met gitarist Henri Mäntylä in de rol van Grant Green. Stijlvolle clubmuziek om te savoure- ren met een aangepast drankje.

 

ali ikonen

 

Hierbij aansluitend is er ‘Aili Iko- nen & Tribute To Ella’ (Fredriksson Music). Acht standards gebracht door een blanke zangeres die duide- lijk haar klassiekers geleerd heeft. Sterkste momenten zijn haar versie van Night In Tunesia en het sensuele The Man I Love waarmee ze Gretchen Parlato ver achter zich laat. Een pluim ook voor de muzikanten die voor de afgelijnde omkadering zorgen maar toch af en toe eens eventjes buiten de lijntjes durven te kleuren.

 

kallio

 

Helemaal retro en dansbaar is ’Kal- lio’ (KHY) van Dalindèo met opnieuw Jaska Lukkarinen achter het drum- stel. Onweerstaanbare jukebox- muziekjes boordevol surf, ska, rock- ‘n-roll, mambo, Balkan en swing.

 

PEKKA+PYLKKNEN+Pekkas+Tube+FactoryDeze rubriek draait bijna uit op een special rond Lukkarinen want we vinden hem tevens terug op de heruitgave van ‘Listen!’ (Lumino Records) door Pekka Pylkkänen Tube Factory. Het kwintet slingert vlot door een repertoire van swing, bop en latinjazz. Met een eerbetoon aan een van de meest wijze figu- ren uit de Star Wars saga (Master Yoda) en lovende woorden van Bob Mintzer in de hoestekst. Een veelzij- dig saxofonist trouwens deze Pylk- känen want op een van zijn vorige cd’s, Opaque, eerde hij zowel Jelly Roll Morton als Mozart.

 

Aki-Rissanen-Jussi-LehtonenTop-cd uit het hele pakket is deze van Aki Rissanen/Jussi Lehtonen Quartet met Dave Liebman (Ozella). Opvallend is hoe vinnig en gedreven Liebman hier uit de hoek komt, alsof de Finnen hem continu opjagen. Het viertal gunt zichzelf echter af en toe ook een rustmoment om bijna op een zuiver minimalistische toon te musi- ceren. Er wordt afgesloten in serene zen-stijl, compleet in contrast met de vurige openingstrack. Een cd boorde- vol extremen en verrassingen.

 

Georges Tonla Briquet

Datum: mei 18, 2015
Abonneer