logo

Maria Schneider – The Thompson Fields

ArtistShare – 75:25

*****

Maria Schneider maakte al een sterke indruk bij de samenwerking met Toots Thielemans en het Brussels Jazz Orchestra, en ook met haar eigen jazzorkest op Brosella 2008. Toen was net Sky Blue (2007) verschenen en nu 8 jaar later komt een vervolg met haar 18-koppig jazzorkest. Vorig jaar won ze nog met Winter Morning Walks (kamerorkest en sopraan) drie Grammy’s in de categorie klassiek. Eén nummer daarvan, Walking by Flashlights, wordt in een aangepast arrangement hernomen op dit album met een prachtige solo op altklarinet door Scott Robinson. The Thompson Fields voert Maria Schneider terug naar de natuur, fauna en flora van Zuidwest Minnesota, wat in haar jeugd een diepe indruk op haar naliet. De liefde voor het landschap, de vogels, de prairie, het thuisgevoel, dat alles verwerkt ze in prachtig uitgesponnen instrumentale meesterwerken, bijna net tableaux waar een palet aan kleuren en subtiele stroken de impressies van de weidse velden vol leven reflecteren. Zo verklankt ze de monarchvlinder en de natuurlijke gebondenheid aan de zijdeplant of de complexe interrelationaliteit in The Monarch And The Milkweed en ook de vogels en hun natuurlijke habitat in Arbiters of Evolution, of nog de rollende wolken in Nimbus (verrukkelijke saxsolo van Steve Wilson). Home en The Thompson Fields bundelen mijmeringen over Schneiders jeugd.

Aangrijpend is A Potter’s Song, opgedragen aan de in 2013 overleden trompettiste van haar band, Laurie Frink, zelf afkomstig uit de Midwest. Gary Versace overstemt met Braziliaanse klanken op accordeon. De muzikale liefde voor Brazilië sluit het album af: Lembrança, een eerbetoon aan Paulo Moura. Overigens past in die sfeer ook de digitale download (dus niet op het album zelf) van Lembra de Mim, wat Maria Schneider in de lente als verjaardagsgeschenk bij Toots thuis opnam, Toots op harmonica en gezongen door Ivan Lins. Ten slotte nog vermelden dat de fysieke cd in een luxeverpakking met prachtfoto’s en teksten van Maria Schneider rechtstreeks te bestellen is bij ArtistShare.

Bernard Lefèvre

Maria Schneider (dir, arr, comp), Steve Wilson (as, ss, kl, fl), Dave Pietro (as, ss, kl, fl), Rich Perry (ts), Donny McCaslin (ts, kl, fl), Scott Robinson (bar s, bkl, kl), Tony Kadleck (t, bug), Greg Gisbert (t, bug), Augie Haas ( t, bug), Mike Rodriguez (t, bug), Keith O’Quinn (tb), Ryan Keberle (tb), Marshall Gilkes (tb), George Flynn (b tb), Gary Versace (acc), Lage Lund (g), Frank Kimbrough (p), Jay Anderson (b), Clarence Penn (d), Rogerio Boccato (perc)

Datum: oktober 27, 2015
Tags:
Abonneer