logo

Michael Formanek Elusion Quartet – TIME LIKE THIS

Michael Formanek Elusion Quartet – TIME LIKE THIS

Intakt

 

Muziek als de hypnotiserende beweging van een slinger die traag heen en weer zwaait. Het nieuwe kwartet van bassist Michael Formanek zoekt naar het punt waar de muziek nagenoeg statisch wordt en toch blijft boeien. Met pianist Kris Davis aan boord, net als percussionist Ches Smith en saxofonist Tony Malaby lijkt dat geen onmogelijke opgave. Genoeg verbeeldingskracht in huis, Davis voorop.

Toch blijft de muziek in een sfeer van eenvormigheid hangen. Dat melodische lijnen in verschillende nummers terugkeren zou voor samenhang kunnen zorgen, maar hier komt het vooral over als een herhaling van zetten. De ietwat sinistere sfeer wordt het hele album lang knap volgehouden, maar de momenten waarop heel de band of een enkel groepslid daaruit breekt, zijn opmerkelijk genoeg tamelijk schaars. Het lijkt er toch sterk op dat de zin naar vrijheid te veel in toom gehouden wordt door het concept dat eraan ten grondslag ligt.

Tekenend is wat Formanek daarover zelf in de liner notes zegt: ‘Muziek creëren die intelligent en logisch is, maar toch een hart en een ziel heeft, kan zeer lastig te bewerkstelligen zijn.’ De spijker op de kop, ondanks de aanwezige klasse en de spannende aanvangsgedachte, blijft dit muziek als onder een stolp.

Mischa Andriessen

Michael Formanek (b), Kris Davis (p), Tony Malaby (ts, ss), Ches Smith (d, vb), Haitiaanse Tanbou

Datum: januari 23, 2019
Abonneer