logo

Rich Brown Abeng

Rich Brown
Abeng

MAPL – 48:17
****
Bij een band die geleid wordt door een elektrische bassist, ga je onvermijdelijk aan Jaco Pastorius denken. Daaraan ontkomt ook Rich Brown niet en in de perstekst verwijst hij zelf naar Weather Report als referentiepunt, maar de Canadees gaat gelukkig wel een heel eigen weg. Meer dan aan Weather Report, dachten we bij deze cd aan muzikanten als Steve Coleman (door de aan M’Base verwante ritmiek) of ook wel Steve Lehman en Rudresh Mahanthappa (door de prominente altsax, en de zeer hedendaagse manier van componeren). Met Lehman, Coleman en Mahanthappa heeft Brown ook al intens samengewerkt.

Op de elektrisch bas na, telt de band van Brown alleen maar akoestische instrumenten (op één track hoort u een zeldzame Fender Rhodes). Hij schreef ook alle stukken zelf, met heel diverse invloeden, inclusief scherpe Afrikaanse hints. Er zitten ook een paar mooie ballades tussen. Luister maar eens naar This Lotus Ascension.

Brown komt uit Toronto, en de muzikanten rondom hem zijn allemaal Canadees. Te oordelen naar de kwaliteit is de Canadese jazzscene van hoog niveau.

Peter De Backer

Rich Brown (elb), Luis Deniz (as), Kevin Turcotte (tp), Kelly Jefferson (ts), Chris Donnelly (p), Robi Botos (p, elp), Lionell Lewis

 

Datum: maart 06, 2017
Abonneer