logo

Stefan Aeby Trio – THE LONDON CONCERT

Stefan Aeby Trio – THE LONDON CONCERT

Intakt

De beroemde Londense jazzclub Vortex bood vorig jaar elf dagen lang onderdak aan acts uit de stal van het bijzondere Zwitserse Intakt-label. Een daarvan, het trio van pianist Stefan Aeby, heeft nu de opname van zijn concert op cd uitgebracht. Een begrijpelijke keuze, want de inspiratie druipt er vanaf.

Aeby speelt tezamen met bassist André Pousaz en drummer Mici Stulz, zoals het een goed trio betaamt; drie zielen, tig gedachten, en toch een eenheid. Vooral de dynamiek van het drietal is sterk. Stukken kunnen tot een halsbrekende snelheid worden opgebouwd, maar ook zo worden stilgelegd.

De 7 gespeelde composities worden lang uitgesponnen waarbij de 3 Zwitsers mooi het midden houden tussen de pianotrio-erfenis van onder meer Bill Evans en de recentere varianten zoals bijvoorbeeld E.S.T.. Er gebeurt veel tijdens The London Concert, veel opwindende passages en ook veel sfeer. Het zorgt ervoor dat je meer dan eens ademloos zit te luisteren, maar de keerzijde is dat uiteindelijk bepaald niet alles beklijft. Zo lang de muziek gaande is, neemt ze de luisteraar moeiteloos mee, maar de melodieën zijn niet van die aard dat je ze naderhand nog neuriet of zingt, het zal per luisteraar verschillen wat in de beoordeling het zwaarst weegt.

Mischa Andriessen

Stefan Aeby (p), André Pousaz (b), Michi Stulz (d)

Datum: januari 23, 2019
Abonneer