logo

Tony Malaby’s Tubacello – Scorpion Eater

Clean Feed Records – 39:01

****

 

Dat Tony Malaby een van de boeiendste saxofonisten is van zijn generatie, weten we al langer. Met Tamarindo (inclusief William Parker en Nasheet Waits)  leidt hij een trio van wereldklasse, hij maakt deel uit van Mark Helias’ prima band Open Loose, en zijn cd Adobe (uit 2004, met Paul Motian op drums) vinden we nog altijd een meesterwerk.

Deze band valt op door zijn bij- zondere samenstelling. Vooral de cello van Christopher Hoffman be- paalt de klankkleur van deze cd, samen met de donkere tuba van Dan Peck, die soms de rol de bas overneemt.

De cd start energiek, met twee stukken waarin een ontketende Tony Malaby zijn korzelige  toon op tenorsax sterk in de verf zet. Maar daarna zakt het tempo en krijgen we veeleer meditatieve muziek. Fur is een kort poëtisch stuk, waarin Malaby zelf alleen helemaal op het eind even komt meedoen. Beaded Braid, met meer dan 15 minuten het magnum opus van deze cd, komt langzaam op gang, met een wat klagerig klinkende Malaby op tenor. John Hollenbeck neemt over met per- cussie die zowaar op Zwitserse koebellen doet denken, waarna het stuk alsnog van tempo ver- andert en Malaby een mooie sopranosolo blaast, Hoffman een ‘bassolo’ op zijn cello speelt en Hollenbeck heel eventjes wat donkere pianoklanken laat weerk- linken. De tenorsolo aan het eind is het hoogtepunt van deze cd. Scorpion eater is een mooie illustratie van wat de New Yorkse avant-garde scène te bieden heeft.

 

Peter De Backer

Tony Malaby (ts, ss), Dan Peck (tuba), Christopher Hoffman

Datum: mei 18, 2015
Abonneer